پیشگفتار
انسان ها از دیر باز از گل و خشت خام برای ساخت بنا استفاده می کردند و به مرور زمان دریافتند که با حرارت دادن خشت مقاومت آن بیشتر شده و در برابر عوامل طبیعی از جمله رطوبت مقاومت بیشتری دارد. این یافته آنان را بر آن داشت تا در افزایش کیفیت آجرهای پخته شده سعی بیشتری کنند و به مرور زمان و طی قرن ها امروزه محصول داریم بنام آجر که بطور میانگین دمای پخت ها بین ۴۰۰-۵۰۰ درجه دارد و در موارد خاص برای آجرهای نسوز دماهای بالاتری را داریم.
مقدمه
هرچه از عمر بشر در این کره خاکی می گذرد. اطلاعات انسان در خصوص تأمین خوراک، پوشاک و مسکن در کنار سایر اطلاعات افزایش می یابد.
انسان های اولیه زندگی غارنشین داشتند. کم کم انسان به فکر ساختن سرپناهی برای خود افتادند و سعی کرد در ساختمان خانه از مصالح ساختمانی محکم و مرغوب استفاده کند. پختن خشت خام و تولید آجر انسان را در ساختن بنای محکم کمک کرد امروز بلوک یکی از محکم ترین مصالح ساختمانی است که در اکثر قریب به انفاق ساختمان ها بکار برده می شود. امروز مصرف بلوک تابعی است از متغیرهایی نظیر آجر ، ویژگی اقلیمی، الگوی سلیقه، سبک معماری، درجه صنعتی شدن، میزان درآمد سرانه، میزان سرمایه گذاری در بخش ساختمان ،تقاضای بلوک، وسایر مصالح ساختمانی وبرخی دیگر از متغیرهای اضافی نظیر وضع قوانین جدید در خصوص ساختمان تولید مسکن، جنگ و… دانست. با توجه به بررسی های بعمل آمده چه قبل و بعد از انقلاب. همواره تقاضای برای بلوک، بالاتر از تولید آن بوده است. شکاف عرض بلوک (فزونی تقاضا بر عرض) بخصوص با توجه به روند رشد جمعیت و به تبع آن افزایش تقاضا برای مصالح بر تعداد می رسد و در آتی تقاضا برای بلوک نسبت به تولید بلوک از رشد بیشتری برخوردار باشد برای تخمین برآورد. میزان تقاضا بازار باید به موارد مصرف آن که در بخش ساختمان مصرف می شود توجه نمود با توجه به رشد ساختمان سازی در سالهای قبل می توان برآوردی تقریبی از روند ساختمان سازی از سالهای آتی پیش بینی کرد.
معرفی طرح توجیهی بلوک سفالی
امروزه ایده سبک سازی و کم کردن وزن ساختمان ها جزو شاخص های اصلی کم کردن نیروی زلزله وارد بر ساختمان ها می باشد. برای نیل به این هدف و مقاوم کردن ساختمان ها پیشنهادات مختلفی در خصوص سبک کردن وزن مصالح و افزایش نسبت مقاومت به وزن صورت گرفته است. یکی از متداولترین سیستم های سقف رایج در ساختمان سیستم سقف تیرچه و بلوک می باشد که در این نوع سیستم استفاده از دو نوع بلوک ‘سفالی’ و ‘سیمانی’ متداول است.
از آنجایی که وزن بلوک سفالی در مقایسه با بلوک سیمانی کمتر است وزن واحد سطح سقف را به نحو قابل ملاحظه ای کاهش داده و در نتیجه وزن کل ساختمان کاهش خواهد یافت. در تحقیق حاضر یک مدل ساختمان پانزده طبقه با وزن محاسبه شده جهت سقف تیرچه و بلوک، یک بار با بلوک سیمانی و بار دیگر با بلوک سفالی به صورت دینامیکی تحت شتاب های زلزله Lucerne و Bam با استفاده از نرم افزار MATLB تحلیل شد و حداکثر جابجایی های ایجاد شده محاسبه گردید.
مشاهده شد که در صورت استفاده از بلوک های سفالی در سقف برای مولفه شمال-جنوب شتاب زلزله Bam 18.8% و برای مولفه شتاب شرق-غرب % ۷٫۴ کاهش جابجایی حداکثر سازه را خواهیم داشت. همچنین برای زلزله Lucerne مولفه شتاب شمال – جنوب % ۷٫۴ و برای مولفه شرق-غرب آن % ۱۳٫۳ کاهش جابجایی حداکثر، سازه بدست می آید. از آن جهت که کاهش جابجایی حداکثر، کاهش نیروهای زلزله وارد بر ساختمان را در پی خواهد داشت (F = K ×U) پس استفاده از بلوک سفالی به جای بلوک سیمانی، افزایش ایمنی سازه را در پی خواهد داشت.
شکل بلوک با توجه به موارد یاد شده طراحی می شود و بلوک تو خالی معمولاً از انواع بلوکها از مواد مختلف تولید می شوند مانند:
- بتن با مصالح سنگی معمولی
- بتن با مصالح سبک وزن
- سفال
- مصالح چوبی یا مقوایی
- یونولیت و مشابه
در بعضی موارد، از قالب های قابل جا به جا کردن نیز استفاده می شود که در این نوع سقف، محل بلوک خالی است. این سقف ها جزو سقف های تیرچه بلوک نیستند.
مواد تشکیل دهنده بلوک نباید روی بتن درجا اثر شیمیایی داشته باشند. ارتفاع و طول بلوک، تابع ضخامت کل سقف و فاصله تیرچه ها از همدیگر می باشد. عرض بلوک معمولاً۲۰ تا ۲۵ سانتیمتر است. تیغه های دو طرف بلوک جهت جابه جایی بهتر در بین دو بلوک (جان تیر ) شکل شیب دار طراحی می گردند.
معمولاً وزن بلوک سفالی ۷ کیلوگرم و وزن بلوک های بتنی با مصالح رودخانه ای ۱۱ تا ۱۷ کیلوگرم است و ابعاد دقیق آنها باید به کاتالوگ های مربوط به آن مراجعه کرد.
در صورتی که نسبت های اختلاط مواد تشکیل دهنده بتن بلوک، محاسبه نشده باشد، مقادیر زیر توصیه می شوند:
- ماسه و شن نخودی تا ۸ میلیمتر ۱۲۰۰ لیتر
- سیمان حدود ۳۰۰ تا ۴۰ کیلو گرم
- مقدار آب با توجه به مقدار رطوبت ماسه متغیر است.
توصیه می شود ضخامت جدارهای عمودی و افقی بلوک سفالی از ۱۵ میلیمتر کمتر نباشد حداکثر رواداری در ارتفاع ۲_+ میلیمتر و در طول و عرض ۳_+ میلیمتر باشد.
حداقل محل نشیمنگاه بلوک ۵٫۱۷ میلیمتر است.
بلوکهای سفالی باید عاری از ترک و دانه های آهکی باشند. و رنگ آنها کاملاًیکنواخت بوده و به طور یکسان پخته شده باشند. سطوح بلوک سفالی باید صاف و عاری از انحنا و خمیدگی و دارای لبه های تیز و مستقیم بوده و بافت ریزو متراکم داشته باشند. سطح خارجی بلوک به جهت ایجاد چسبندگی لازم به بتن بالایی و همجنین به نازک کاری زیر سقف شیار دار می باشد.
معرفی طرح توجیهی تولید بلوک سفالی
جسم جامد خاک بلوک سفال مخلوطی از ( مواد رس، ماسه، ناخالصی های کربناتی و سنگ، آهک ) با ناخالصی های سولفاتی ( سنگ گچ، ترکیبات های کهن وموادعالی ) خاک رس، سیکیفات آلومینیم آبدار به فرمول Nh2o و ۲SIO و AL2O3 است. خاک رس پولکی شکل و اندازه ذرات آن ۲ تا ۲ میکرون و دارای خاصیت چسبندگی و جذب آب زیاد است. خاک رس ازتخریب فلدسپات ها و میکاها بوجود می آید.
آب بارانH 2O با CO2 موجود درهوا ترکیب H 2 CO تولید می کند. این اسید برسنگ ها اثر گذاشته و آنها را تخریب می کند. فلدسپات ها بیشتر از تخریب سنگ های آذرین و دگرگون به وجود می آید. فلدسپات های موجود درسنگ تبدیل به خاک رس می گردد و کوارترآن ها خوردشده ماسه و لای را به وجود می آورد. خاک رس خالص که به آنها چیتی یا کائولین (Kaolin) هم می گویند. سفید رنگ است لیکن وجود سایر اجسام باعث رنگی شدن آن می گردد.
خاک های رس نام برده شده به دلیل داشتن بعضی مواد دیگر به رنگ های مختلف هستند.
- خاک رس کبود رنگ به دلیل داشتن feo یا خاک نباتی.
- خاک رس خاکستری رنگ به دلیل داشتن گردگرانیت.
- خاک رس قهوه ای رنگ به دلیل داشتن زغال سنگ قهوه ای .
- خاک رس سیاه رنگ به دلیل داشتن گرد زغال سنگ.
- خاک رس قرمز رنگ به دلیل داشتن fe2o3.
- فصل اول: کلیات و سوابق
- مشخصات متقاضیان طرح
- معرفی اجمالی طرح توجیهی تولید بلوک سفالی
- معرفی طرح توجیهی تولید بلوک سفالی
- سوابق تولید
- مصرف کنندگان
- موارد کاربرد
- بررسی نیاز جامعه به محصول
- فصل دوم: طراحی تولید
- فرآیند تولید
- نمودار فرآیند تولید
- ابزار آلات و ماشین آلات مورد نیاز و منابع تامین آن
- طرح استقرار ماشین آلات
- مواد اولیه و منابع تأمین آن
- ظرفیت تولید
- برنامه زمان بندی اجرای طرح
- جایابی و محل اجرای طرح
- فصل سوم: نیروی انسانی
- نیروی انسانی مورد نیاز
- شرح وظایف
- حقوق و دستمزد
- سازماندهی نیروی انسانی
- فصل چهارم: زمین و ساختمان های مورد نیاز
- زمین
- ساختمان های تولید
- ساختمان های واحد خدمات اداری و پشتیبانی
- هزینه های محوطه سازی
- هزینه های ساختمان سازی
- پلان طرح
- فصل پنجم: انرژی و تاسیسات
- آب
- برق
- سوخت
- ارتباطات
- هزینه های سرمایه ای تامین انرژی
- هزینه های مصرفی انرژی
- تأسیسات برودتی
- تاسیسات حرارتی
- وسایل حمل و نقل
- تاسیسات اطفاءحریق و تهویه
- فصل ششم: محاسبات مالی طرح
- سرمایه کل طرح و منابع تامین آن
- محاسبه سرمایه ثابت طرح
- محاسبه سرمایه در گردش
- محاسبه هزینه های تولید سالیانه
- محاسبه هزینه مواد اولیه مورد نیاز
- محاسبه حقوق و دستمزد
- محاسبه هزینه انرژی مصرفی
- محاسبه هزینه های تعمیرات و نگهداری
- محاسبه هزینه استهلاک
- هزینه های ثابت و متغیر تولید
- قیمت تمام شده محصول
- قیمت فروش محصول
- محاسبه سود ناخالص
- محاسبه سود خالص
- نقطه سربه سر تولید
- محاسبه دوره برگشت سرمایه
- توجیه اقتصادی طرح
- منابع و مأخذ