معرفی حسابداری دولتی در کمیته امداد امام خمینی موضوع هدف در این پروژه است و بخشی نیز به تعاریفی درباره اصول، قوانین و کارکرد های این سازمان دولتی می پردازد.
کمیته امداد امام خمینی (ره) به دستور امام در سال ۱۳۵۷ تاسیس شد که تاکنون تعداد بسیاری از قشرهای مظلوم و فقیر را زیر پوشش خود قرار داده است.
کمیته امداد برای مدت نامحدود از تاریخ ۱۳۵۷ به دستور حضرت امام تشکیل شد.
مرکز اصلی این سازمان در تهران می باشد. که شورای مرکز در تمام نقاط کشور و در خارج از کشور شعبه ها و یا نمایندگی ها و شاخه هائی را دایر کرده است .
مقدمه
حسابداری سیستمی ساده و در عین حال کاملی است که با اطلاعات طبقه بندی شده، خود به عنوان بازوی مدیریت و جزء لاینفک امور هر موسسه فردی ، جمعی یا دولتی می باشد امروزه حسابداری جنبه کاربردی تری به خود گرفته است .
امروزه دیگر حسابداران جریان داده های مالی را کنترل نموده و تفسیر کرده و آن را به اتخاذ تصمیم برای انتخاب راه حل بهتری سوق می دهد .
این مجموعه مشتمل بر چگونگی عملکرد سیستم حقوق و دستمزد یک ارگان دولتی و نحوه محاسبه و پرداخت حقوق کارمندان می باشد و امید است که دیگران با مطالعه آن بتوانند با طریق محاسبه حقوق و دستمزد در چنین ارگانهایی آشنا شوند .
اهمیت و ضرورت حسابداری دولتی
با گذشت زمان ، دامنه حسابداری چنان وسعت یافته که ارائه تمام مطالب آن تحت عنوان حسابداری امکان پذیر نیست به همین دلیل به تدریج حسابداری به شاخه های مختلفی تقسیم شده است بعضی از این شاخه ها عبارتند از حسابداری مالی ، حسابداری دولتی ، حسابداری صنعتی ، حسابرسی و….
از آنجا که حسابداری دولتی هم یکی از شاخه های حسابداری است و آشنا شدن با روش حسابداری دولتی برای تمام حسابداران لازم است پس بهتر است ما با چگونگی تهیه لیست حقوق و دستمزد واحدهای دولتی همچنین چگونگی مدیریت در آنها آشنا بشویم.
فصل اول
۱-۱- سیستم ها و کنترل ها
موسساتی که در جوامع مختلف وجود دارند از لحاظ شکل و اندازه متفاوتند با این حال ضرورتهای حسابداری در کلیه موسسات یکسان است و همه موسسات بر سیستمی با سه عملکرد عمده زیر نیاز دارند .
- عملکرد اطلاعاتی
- عملکرد کنترلی
- عملکرد خدماتی
عملکرد اطلاعاتی
مهمترین عملکرد یا وظیفه یک سیستم حسابداری عملکرد اطلاعاتی است و هر سیستم حسابداری باید اطلاعات موجود درباره معاملات، عملیات مالی و رویدادهای دارای اثر مالی بر یک موسسه را گرد آوری نماید .
و بالاخره گرایش هایی را فراهم آورد که تصمیم گیرندگان مختلف درباره یک موسسه بتوانند بر مبنای آن آگاهانه تصمیم بگیرند .
عملکرد کنترلی
وظیفه یا عملکرد کنترلی یک سیستم حسابداری بر وظیفه اطلاعاتی آن متکی است و هر سیستم حسابداری باید اطلاعات مالی را فراهم آورد که مدیران موسسه در برنامه ریزی و هدایت عملیات نظارت و کنترل فعالیت های و امور یاری دهد و اموال و حقوق متعلق به یک موسسه را حفظ نماید .
عملکرد خدماتی هر موسسه معمولاً افرادی را به خدمت می گیرد و با اشخاص و موسسات مختلفی داد و ستد و سروکار دارد . این جریان تعهدات و مطالباتی را برای موسسه ایجاد می کند .
تنظیم روابط موسسه با دیگران ، دادن اطلاعات صحیح به آنان ، ایفای تعهدات در سر رسید و وصول به موقع مطالبات ، عملکرد خدماتی یک سیستم حسابداری را تشکیل می دهد .
وظایف یا عملکردهای مشترک فوق موجب شده است که شالوده سیستم های حسابداری در کلیه موسسات فارغ از نوع و اندازه آنها یکسان باشد .
عوامل سیستم حسابداری دولتی
سیستم حسابداری مانند هر سیستم دیگری از مجموعه عوامل وابسته ای تشکیل می شود که کلام ارتباطی مشخص دارند .
عوامل یا اجزای اصلی یک سیستم حسابداری عبارتند از :
کارکنان
مهمترین عامل هر سیستم حسابداری وجود کارکنان لایق و سازمان دادن آنان در تشکیلاتی مناسب است. یک سیستم حسابداری در صورتی کارآمد خواهد بود که جریان آن تخصص ، تجربه و مهارت لازم را برای انجام دادن کارهایی که به آنان محول می شود داشته باشند.
فرمها
انجام دادن عملیات حسابداری مستلزم وجود مدارکی است که چگونگی وقوع و شرایط انجام دادن معاملات و عملیات مالی را نشان دهد .
روشها
روش در معنای عام ، راه انجام دادن کارهایی معین و تکراری است . روشهای حسابداری شامل نحوه گرد آوری اسناد و مدارک اولیه ، ثبت و طبقه بندی اطلاعات مالی ، حفظ و نگهداری اسناد و تهیه انواع گزارشهای مالی است .
وسایل و تجهیزات
در هر سیستم حسابداری وسایل و تجهیزات مالی به کار گرفته می شود که ثبت ، نگهداری و طبقه بندی و تجمیع اطلاعات و تهیه گزارشها را ساده و سریع می نماید که می توان از مهمترین آنها :
- وسایل ثبت نظیر قلم و مداد ، ماشین تحریر و وسایل دیگر ثبت .
- وسایل بایگانی نظیر پوشه ، کلاسور ، کاردکس و فایل کابینت .
- وسایل محاسبه نظیر ماشین های حساب و ماشین صندوق .
طرز کار سیستم حسابداری دولتی
یک سیستم حسابداری به طور کلی شامل چندمرحله می شود تا بتواند اطلاعات صحیح و درست در اختیار استفاده کنندگان قرار دهد .
هر یک از مراحل زیر به نحوه خود دارای اهمیت است که عملکرد ناقص هر کدام باعث ضعف کل سیستم حسابداری می شود که می توان آنرا به صورت زیر بیان نمود.
چه چیزهایی به سیستم وارد و ورودیها چگونه ذخیره می شد
چه کارهایی و به چه ترتیبی انجام می شود تا در سیستم به محصول تبدیل شود به عبارت دیگر پردازش سیستم چیست ؟
محصول سیستم توسط چه اشخاصی و چگونه مورد استفاده واقع می شود به عبارت دیگر استفاده کنندگان از سیستم حسابداری چه اشخاصی هستند و چگونه از آنها استفاده می کنند.
استفاده کنندگان از سیستم حسابداری چگونه بر سیستم و طرز کار آن اثر می گذارند.
فصل دوم
واحد کارگزینی
واحدی مستقل که دارای وظایفی همچون تهیه و تدوین و یا اصلاح دستورالعملها ، آیین استخدام و فرمهای پرسنلی می باشد به گونه ای که با قانون کار و با مقررات بیمه و تامین اجتماعی منطبق باشد.
از وظایف دیگر این دایره، امور مربوط به استخدام، آموزش ، توضیحات ، مرخصی ها ، نقل و انتقالات ، اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و مشخص نمودن ساعت کار افراد می باشد .
دایره ثبت اوقات کار
واحد کارگزینی یک وظیفه عمده اش مشخص نمون ساعت کار افراد است. بدین صورت که افراد در هنگام ورود به اداره باید کارت بزنند و این کار هر روز در هنگام ورود و خروج باید انجام شود تا مشخص شود هر فرد در روز چند ساعت کار می کند.
بعد از انجام این عمل از آنجا که این کارت ساعت زن به کامپیوتری که داخل کارگزینی است بطور مستقیم در ارتباط است و زمان ورود و خروج افراد در آن ثبت می شود .
بعد از آن مسئول واحد کارگزینی در پایان هر ماه ساعات کارکرد افراد را مورد بررسی قرار می دهد البته این امر می تواند هر روز انجام شود زیرا ساعات کارکرد افراد در کامپیوتر ذخیره شده و مسئول آن تنها با زدن کلید دریافت می تواند آنرا روی کاغذ کپی کرده و مورد مطالعه قرار دهد .
ساعات کار افراد
ساعت کار افراد از هفت صبح شروع شده است تا ساعت ۲:۱۰ بعد از ظهر ادامه دارد. اما افراد می توانند ساعتی هم به عنوان اضافه کاری در اداره انجام وظیفه نمایند. در مورد افراد باید بعد از هر ورود و خروجی ساعت بزنند تا مشخص شود چند ساعت در روز کار انجام دادند .
در مورد افراد غایب خود سیستم کامپیوتری مشخص می کند زیرا با وارد نکردن کارت ساعت بطور اتوماتیک اسامی افراد در ستون غیبت علامت خورده و برای آنها غیبت محاسبه می شود. البته لازم به ذکر است که هر فرد می تواند در روز حدود ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه مرخصی داشته باشد بدون اینکه درلیست حقوق وی تاثیر داشته باشد .
به عبارتی دیگر هر فرد ماهی ۲٫۵ روز یا سالی ۳۰ روز مرخصی دارد که می تواند از آن استفاه نماید . بعد از اینکه کارگزینی کار خود را انجام داد لیست ساعت کار را به معاونت مالی تحویل می دهد.
در آنجا مسئول آن دایره به بررسی اضافه کاری ها و یا مرخصی ها می پردازد افرادی که مرخصی خود را از قبل با پر کردن درخواست و تحویل آن به کارگزینی مشخص کرده باشند هیچ مانعی ندارد ولی اگر این مرخصی ها طولانی و بدون درخواست باشد باید نسبت به آن پاسخگو باشند علاوه بر آن می تواند باعث جریمه نیز شود .
فهرست مطالب حسابداری دولتی در کمیته امداد
- پیش گفتار
- مقدمه
- اهمیت و ضرورت تحقیق
- فصل اول
- ۱-۱- سیستم ها و کنترل ها
- عملکرد اطلاعاتی
- عملکرد کنترلی
- ۱-۲- عوامل سیستم حسابداری دولتی
- کارکنان
- فرمها
- روشها
- وسایل و تجهیزات
- ۱-۳- طرز کار سیستم حسابداری دولتی
- فصل دوم
- ۲-۱- واحد کارگزینی
- ۲-۲- دایره ثبت اوقات کار
- ۳-۲- ساعات کار افراد
- ۵-۲- دایره حسابداری دولتی
- حکم کارگزینی
- گروه یا طبقه
- ۵-۲- لیست حقوق و دستمزد
- ۶-۲- حقوق و مزایای کارکنان
- ۷-۲- محاسبه حقوق و مزایا
- مزایا و کمکها
- فوق العاده یا مزایای شغل
- حقوق تفاوت تطبیق
- حق اولاد
- حق عائله مندی
- بدی آب و هوا
- بیمه عمر
- شغل سرایداری
- حق ماموریت
- حق جذب
- سایر درآمد مستمر و غیر مستمر
- نوبت کارسرایداری
- سایر درآمد مستمر وغیر مستمر
- مزایای مستمر غیر نقدی
- پاداش و عیدی کارکنان
- ۸-۲ کسورات حقوق ومزایا
- حق بیمه
- معافیت های مالیاتی درآمد حقوق
- موضوع ماده ۱۳۱ قانون مالیاتها
- تکالیف کارفرمایان در مورد پرداخت مالیاتی اشخاص
- جریمه غیبت
- بازنشستگی
- خاص
- ۹-۲- مبلغ قابل پرداخت به کارکنان
- ۱۰-۲- دایره پرداخت حقوق و دستمزد
- فصل سوم
- ۱-۳- اهمیت سیستم حقوق ودستمزد
- ۲-۳- کنترل داخلی سیستم حقوق ودستمزد
- صدور چک عمده حساب بانکی موسسه
- واریز حقوق به حساب بانکی کارکنان
- پرداخت نقدی به کارکنان
- فصل چهارم
- پیشنهادات
- منابع و مآخذ