دانشمندان دانشگاه فناوري نانيانگ در سنگاپور نوعي سيستم توالت جديد طراحي كردهاند كه فضولات انساني را به الكتريسيته و كود تبديل ميكند.
اين فناوري همچنين قادر است ميزان آب مورد نياز براي شستوشو را تا 90 درصد كاهش دهد.
سيستم بهداشتي مزبور كه Dubbed the No-Mix Vacuum Toilet نام گرفته، مجهز به دو اتاقك است كه فضولات جامد و مايع را از يكديگر جدا ميكند.
با استفاده از فناوري مكش خلا مانند آنچه در سرويسهاي بهداشتي هواپيماها شاهد هستيم، برطرف كردن فضولات مايع فقط به 0.2 ليتر آب نياز داشته و رفع فضولات جامد نيز يك ليتر آب ميطلبد. اين در حالي است كه توالتهاي معمولي چهار تا شش ليتر آب براي هر شستوشو مصرف ميكنند.
نسل جديد سرويسهاي بهداشتي در صورت نصب در رستورانهاي عمومي كه 100 بار در روز از شستوشو استفاده ميكنند، دست كم موجب صرفهجويي 160 هزار ليتر آب در سال مي شود كه اين ميزان براي پر كردن يك استخر كوچك كفايت ميكند.
هماكنون طراحان اين فناوري در حال نصب نمونه اوليه آن در دو رستوران دانشگاه نانيانگ بوده و در صورت موفيقت، جهان در سه سال آينده نظارهگر نسل جديد توالتهاي مزبور خواهد بود.
وانگ جينگ-يوان، رهبر اين پروژه، هدف تيم فناوري را نه تنها صرفهجويي در آب بلكه بازيابي كامل فضولات عنوان كرده است.
جدا كردن فضولات انساني از همان ابتدا و پردازش آن هزينههاي مورد نياز براي بازيافت منابع را كاهش مي دهد زيرا بازيافت منابع جدا نشده، مستلزم هزينه و انرژي شايان است. با به كار بردن فناوري جديد امكان استفاده از شيوههاي آسانتر و ارزانتر شكار مواد شيميايي مفيد و حتي توليد سوخت و انرژي از اين فضولات فراهم ميآيد.
اين توالت، فضولات مايع را به يك سيستم پردازش مي فرستد كه در آن جا مواد مورد نياز براي توليد كود همچون نيتروژن، فسفر و پتاسيم بازيافت ميشوند. همزمان فضولات جامد به يك بيوراكتور منتقل مي شود كه در آن جا براي آزادسازي بيوگاز حاوي متان متحمل مراحلي ميشوند. متان بيرنگ بوده و ميتواند جايگزين گاز طبيعي مورد كاربرد در اجاقهاي پختوپز شود. اين ماده همچنين ميتواند به الكتريسيته تبديل شده و در سلولهاي سوختي يا پايگاههاي سوخت فسيلي به كار رود.
اين سيستم با تبديل تمامي فضولات به منابع انرژي در تمامي منازل مسكوني، هتلها، اماكن تفريحي و به ويژه جوامعي كه با سيستم اصلي فاضلاب مرتبط نبوده و نيازمند تسهيلات فاضلاب خصوصي هستند، بسيار كارآمد خواهد بود.
طراحي توالت جديد و همچنين سيستم بازيافت يك سال و نيم زمان برده و در سال جاري ميلادي در نمايشگاه آسيايي WasteMET كه از يكم تا چهارم جولاي در سنگاپور برگزار خواهد شد به دنياي صنعت معرفي ميشود.
منبع: سرويس فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)